Zece principii ale MANIPULARII SISTEMICE descrise de prof. Noam Chomsky

1. A distrage în permanenţă atenţia publicului, departe de adevăratele probleme sociale, captivată de subiecte fără importanţă adevarată. A ţine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fără nici “un timp pentru gândire“, scrie Chomsky.

Comentariu Oglinda Libertatii: Ati observat ca de multe ori cand apar anumite teme deranjante pentru sistem si politicieni, imediat se arunca pe piata subiecte noi, fara relevanta, menite sa distraga atentia de la adevaratele probleme? Exemplu: Pe toate canalele tv in loc sa se relateze despre protestele legate de Rosia Montana, se discuta numai despre problema cainilor maidanezi.

2. A cauza probleme şi apoi, a oferi soluţii.

Aceasta metodă se mai numeşte şi ” problema – reacţie – soluţie”. La început, se creeaza problema, sau “situaţia”, prevăzută pentru a suscita o anume reacţie a publicului, pentru ca tocmai acesta să ceară măsurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intenţionată a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul să ceara legi represive, în detrimentrul libertăţii.

Comentariu Oglinda Libertatii: Aceasta este o metoda arhicunoscuta si utilizata la noi in tara. De departe cel mai elocvent exemplu este rapirea jurnalistilor in Irak doar pentru a aduce un capital de imagine actualului presedinte o data cu revenirea lor in tara.

3. Strategia “în degradeu”.

Pentru ca publicul să accepte o măsură inacceptabilă, este de ajuns să fie aplicată în mod progresiv, în “degradeu”, pe o durată de zece ani.In acest fel, au fost impuse condiţii sociale şi economice absolut noi din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigraţie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizări, salarii care nu mai asigură un venit decent, iata schimbările care ar fi provocat o revoluţie dacă ar fi fost aplicate în mod brutal.

Comentariu Oglinda Libertatii: Acest paragraf este atat de elocvent incat in opinia noastra nu necesita niciun comentariu. Iar exemplele care ilustreaza strategia “in degradeu” sunt nenumarate…

4. Strategia acţiunii cu date diferite.

O altă manieră de a obliga publicul să accepte o hotărâre nepopulară este de a o prezenta ca “dureroasă, dar necesară”, obţinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai uşoară acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. In primul rând, pentru că efortul nu trebuie făcut imediat, apoi, pentru că publicul are mereu tendinţa de a nădăjdui “totul va merge mai bine mâine” şi că sacrificiul cerut va putea fi evitat. In fine, această manieră lasă publicului timp pentru a se obişnui cu ideea schimbării, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro şi pierderea suveranităţii monetare şi economice, acceptate de ţările europene între 1992 – 1995 şi aplicate în 2002.

Comentariu Oglinda Libertatii: Cel mai clar exemplu de la noi din tara este reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici.

Cea mai mare parte a publicităţilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje şi un ton absolut copilăreşti, aproape debile, ca şi cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? “de 12 ani.” Dacă ne adresăm unei persoane ca şi cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate şi cu o oarecare probabilitate, va avea un răspuns sau o reacţie tot atât de lipsita de simţ critic ca a unui copil de 12 ani, analizează Chomsky.

Comentariu Oglinda Libertatii: Cand esti pe stadion, te comporti ca pe stadion, nu ca la opera. Exact asa si aici, cand asculti lucruri care nu-ti pun creierul la treaba ci-i adancesc somnul, atunci sa fii sigur ca reactia ta va fi una plina de somnolenta…

6. A face apel mai mult la partea emoţională decât la gândire.

Este o tehnică clasică pentru a opri analiza raţionala şi, deci, simţul critic al oamenilor. In plus, folosirea emoţionalului deschide accesul la subconştient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinţe, spaime, pulsiuni sau comportamente.

Comentariu Oglinda Libertatii: Aceasta forma de manipulare este una dintre cele mai eficiente atunci cand vine vorba despre poporul roman. Exemplu: moartea tanarului Ionut, un moment in care nimeni nu a asteptat finalul anchetei ci imediat s-a pornit o campanie furibunda impotriva cainilor maidanezi.

7. Menţinerea poporului în neştiinţă şi prostie.

A face în aşa fel ca poporul să nu înţeleagă tehnologiile şi metodele folosite pentru controlarea şi robirea lui. Calitatea educaţiei dată claselor inferioare trebuie să fie cât mai slabă, încât prăpastia de neştiinţă, care separă clasele de jos de cele de sus să fie şi să rămână de neînţeles de cele dintâi.

Comentariu Oglinda Libertatii: Nivelul invatamantului in Romania a scazut drastic in ultimii 23 de ani. Nu-i asa ca pe masura ce parcurgeti acest text lucrurile incep sa devina tot mai clare?

8. A încuraja publicul să se complacă în mediocritate.

A încuraja publicul să creada că e “bine” să fii prost, vulgar şi incult. A-l îndopa cu seriale americane şi emisiuni de tele-realitate, nişte dobitocenii monstruoase.

Comentariu Oglinda Libertatii: Personajele promovate de televiziuni in ultimii ani sunt de o factura tot mai joasa. In consecinta, populatia care isi petrece foarte mult timp in fata televizorului isi doreste sa fie ca aceste asa-zise “modele”. Privesc la diferite femei usoare care ar face orice pentru bani, isi imagineaza ca banii sunt totul; privesc la diferiti afaceristi de carton lipsiti de orice fel de cultura, moralitate si caracter (majoritatea niste bisnitari sau hoti comunisti), si cred ca daca ai bani, automat esti si important si fericit. Banii nu tin loc de caracter, cultura, maniere sau inteligenta.

9. A înlocui revolta cu învinovăţirea.

A face omul să creadă că numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligenţe insuficiente, sau a capacităţilor şi eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc să se ridice împotriva sistemului, individul se subestimează şi se învinovăţeşte, ceea ce crează o stare depresivă, având ca efect abţinerea de la acţiune. Azi, fără acţiune, nu există revoluţie !

Comentariu Oglinda Libertatii: Va amintiti celebrele momente in care actualul presedinte tipa la sinistrati in timpul inundatiilor si spunea ca ei sunt de vina? Va amintiti de fostul prim-ministru care in timp ce oamenii erau blocati in case cu zapada pana la acoperis ii certa? Cum va suna asta?

10. A cunoaşte oamenii mai bine decât se cunosc ei înşişi!

CITIND ACESTE RANDURI, SUNTEM SIGURI CA VETI REUSI SA INTELEGETI CE SE PETRECE DE FAPT CU ROMANIA! Toate cele 10 puncte descrise aici le stiam si le observam si noi, romanii, doar  ca niciodata nu faceam conexiunea intre ele si nu realizam ca ele sunt puse in practica sub forma unui pachet bine gandit. Le priveam disparat, fara sa intelegem ca ele sunt un tot unitar, menit sa ne distruga neamul. 

CE ZICETI, NE TREZIM SI NOI? Macar asa putin…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s